הנחיות קליניות עדכניות לטיפול בצלקות קובעות: ג'ל סיליקון יעיל במניעת צלקות והוא לעיתים מועדף על פני טיפולים אחרים.
צלקת שאינה תקינה נובעת כתוצאה משיבוש בתהליך הטבעי של החלמת העור לאחר פציעה. במצב זה מתרחש ייצור עודף של קולגן המתאגד על פני העור במבנה לא מסודר, יוצר רקמה צלקתית אבנורמאלית וכתוצאה מכך עלולה להתפתח צלקת היפרטרופית או קלואידית. צלקת אדומה ומוגבהת הינה על פי רוב השלב הראשוני של צלקת אבנורמאלית. צלקת כזו עלולה להיות מגרדת, כואבת, רגישה, או להגביל את התנועה ולכן חשוב לטפל בה מוקדם, עם החלמת הפציעה.
באוגוסט 2014 פרסמה האגודה האמריקאית לכירורגיה דרמטולוגית (American Society for Dermatologic Surgery) הנחיות קליניות עדכניות לטיפול בצלקות. בדומה להנחיות שפורסמו ב- 2002, גם הנחיות אלה מתמקדות במניעת צלקת אבנורמאלית – היפרטרופית או קלואידית. ההמלצות הקליניות פותחו על ידי פנל מומחים בינלאומי שסקר את הספרות המדעית שפורסמה בין השנים 2002 ל- 2012, אודות האפשרויות השונות לטיפול בצלקות.
בין המסקנות וההמלצות שפורסמו במסמך האגודה:
-
- סיליקון הינו שיטת טיפול מועדפת למניעה וטיפול בצלקות מסוימות.
- ג'ל סיליקון יעיל לפחות כמו יריעות סיליקון והינו בקו הראשון במניעת התפתחות צלקות לא תקינות.
- כאשר קיים סיכון גבוה לפתח צלקת אבנורמלית יש לטפל בצלקת באמצעות ג'ל סיליקון מיד לאחר החלמת הפצע, למשך חודש לפחות.הגנה על הצלקת מפני קרינת השמש חיונית למניעה ולמזעור היפר-פיגמנטציה של צלקת.בתהליך ההחלמה לא מומלץ לחשוף צלקות לשמש. באזורים חשופים מומלץ להשתמש במסנן קרינה.
- ג'ל סיליקון נוח לשימוש ויעיל גם באזורים בהם הטיפול ביריעות סיליקון מוגבל – כאשר הצלקת נמצאת באזורי תנועה או באזורים לחים, יריעות סיליקון אינן תמיד נשארות במקומן ועל כן אינן נותרות על הצלקת. כמו כן, כאשר הצלקת נמצאת באזור הפנים או באזורים גלויים אחרים, ישנם מטופלים המעדיפים לא להבליט את נוכחות הצלקת באמצעות יריעות סיליקון ועל כן אינם מתמידים לשים את יריעות הסיליקון באופן קבוע, מה שעלול לפגוע ביעילות הטיפול. לעומת זאת, ג'ל סיליקון יעיל באותה מידה כמו יריעות סיליקון, אך נוח יותר ליישום במקומות אלה ודיסקרטי.
להנחיות המלאות:
חלק 1:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25068543
חלק2:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25068544